:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?
Szkoły i edukacja, chleb [FOTO] - zdjęcie, fotografia
Portal mylomza.pl 08/11/2019 15:49

Po odzyskaniu niepodległości w 1918 r. dominującą uprawą w polskim rolnictwie było żyto i ziemniaki, a podstawą diety chleb. W 1927 roku przeciętny przedstawiciel klasy robotniczej zjadał w roku 104 kg chleba. Obecnie jemy chleba coraz mniej, 45 kg rocznie. Najlepiej jeśli jest przygotowany z dobrych, naturalnych surowców. „Nade wszystko kocham chleb. Dla mnie nie ma jedzenia, jak nie ma chleba” – mówi prof. dr hab. inż. Tadeusz Haber. W Państwowej Wyższej Szkole Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży studenci Technologii żywności i żywienia człowieka piekli tradycyjny chleb w nowoczesnym piecu, który znajduje się w hali technologicznej uczelni.

Samo przygotowanie chleba to swoisty rytuał. Pieczenie rozpoczęło się od przygotowania zaczynu, który składał się z mąki pszennej, wody, drożdży i soli. Wodę można zastąpić mlekiem albo maślanką.

„Chleb godny polecenia, bo całkowicie wykonany z naturalnych składników”  – mówi prof. dr hab. inż. Tadeusz Haber i dodaje: „Składniki razem mieszano przez trzy minuty. Następnie ciasto odstawiono  do fermentacji na 80 minut. Po przełożeniu do foremek ciasto chlebowe odstawiono na kolejne wyrastanie, które trwało około 30 minut. Wyrośnięte pieczono przez 45 minutw temperaturze 235 stopni C”.

Studenci najpierw zbadali ziarno pszenicy, dokonali jego przemiału i z tak powstałej mąki powstał chleb. Wypieczono go w elektrycznym piecu, który znajduje się w nowoczesnej hali technologicznej. Powstała ona w ramach  Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej 2007-2013.

„Zajęcia są interesujące, bo uczymy się praktycznej nauki zawodu. Dotykamy wszystkich urządzeń, które są dostępne na hali. Uczymy się wykorzystywania zdobytej podczas wykładów wiedzy” – mówi Artur Łaniewicz, student III roku Technologii żywności i żywienia człowieka w PWSIiP.

https://soundcloud.com/pwsip/wypiek-chleba  reportaż

Wydział Informatyki i Nauk o Żywności PWSIiP może pochwalić się nowoczesną halą technologiczną, ale także specjalistycznymi laboratoriami, które umożliwiają praktyczne przygotowanie do zawodu. Są to laboratoria mikrobiologiczne, analiz instrumentalnych, właściwości fizycznych żywności, gastronomiczne, analizy sensorycznej. W raporcie Polskiej Komisji Akredytacyjnej z 2018 roku jak mantra przewijają się słowa „unikalne, unikatowe, nowoczesne”. Mowa o sprzęcie, który umożliwia studentom zapoznanie się z procesami: suszenia, rozdrabniania, liofilizacji, filtracji, fermentacji, rektyfikacji, destylacji, ekstruzji, ekstrakcji i obróbki termicznej. Niezależni specjaliści napisali wprost – „infrastruktura udostępniona studentom znacznie przewyższa wymagania kształcenia na ocenianym kierunku”, „wydział dysponuje najlepiej wyposażoną halą technologiczną dla technologii żywności w kraju” oraz „studenci mogą zapoznać się z przebiegiem i przeprowadzić samodzielnie niemal wszystkie procesy technologiczne, typowe dla branży spożywczej, mając do dyspozycji aparaturę umożliwiającą programowanie jej pracy i zbieranie danych”.

Materiał: Monika Dąbrowska/PWSIiP

Fot.: Jacek Bochenko

lomza

Nasz chleb [FOTO] komentarze opinie

  • Józio z czerwoną buzią - niezalogowany 2019-11-09 09:17:27

    Zdjęcia do artykułu robił Pan Bochenko. Niezły zbieg okoliczności. Chociaż to jest może zamierzone działanie i teraz do każdego tematu będzie dedykowany odpowiedni fotograf, np wypadki będzie ogarniał Pan Wypadczenko, zatrudnienie w miejskich spółkach Pan Protekczenko, zdjęcia radnych Pan Kompromitczenko, a działania łomżyńskiej PO Pan Kolaborczenko.....

  • Marka 8/15 - niezalogowany 2019-11-09 10:40:31

    Głos Katolicki w twoim domu ... Ojcze nasz któryś jest w niebie przyjdź ... Chleba naszego MISTYCZNEGO daj nam dzisiaj i Dopuść nam nasze winy, jako i my Dopuszczamy naszym winowajcom.... winnym nam posłuszeństwo i ofiarę "bo nam się należy" ... zaprawdę godne to i sprawiedliwe słuszne i zbawienne by ofiary były składane bez ograniczeń w dzień światy i w dzień ... POWSZEDNI ... taka jest nasza wola "Fryzjerów Owiec" Taka jest nasza wiara. Taka jest wiara Pasterzy+ owiec+ , której wyznawanie jest naszą chlubą i chlubką zarazem w Chrystusie Jezusie Panu Naszym ... zawsze i wszędzie ukrzyżowanym wykorzystywanym jak krzyż z którego zrobiono wytrych by "królem żydowskim" legitymizować "rasę Panów" rasę chlebodawców karmiących się przez "głowę kościoła" skąd redystrybucja przez infrastrukturę idzie do "członków kościoła" bez tej "głowy" i ślepych i głodnych "... na wieki wieków amen"

    Jezus "Król ..." (żydowski) prowadząc restytucję Koronacji intergranularnej władzy w osobie ludzkiej rodzaju ludzkiego jednak daje zdrową alternatywę żeby każdy miał "głowę kościoła" i nie był już członkiem zależnym od "kandydozy" ogólnoustrojowej (rodzaj pasożyta grzyby np. "drożdżaka" ) przez co "głowa ustroju" w kościele spełnia pożądania ze szkodą dla członków dbając o rozwój szkodników ... karmiących się chlebem swoim ...powszechnym innym niż bóg przekazał

    "strzeżcie się ..." za kwasu ks.faryzeuszy ks.kanoników ... kapituły katedralnej i dalszych dopuszczających zło by się złem karmić nawzajem gdyż na tym polega fałszywe prawo(fałszywa wymowa dekalogu) i fałszywi prorocy(kierunkowi złego postępu)na ziemi tej ziemi na której jeszcze słychać wielką klakę JPII zagłuszającą ... Słowo Boże sprowadzone do "żywego słowa" ofiar tej klaki w trosce o karmę swoja zaskakującej owe apage satanas wydobywające się z wynędzniałych członków nie tylko z ofiar ks.pedofilii ...


    (a teraz "głowa kościoła" językiem episkopatu mówi o swoich członkach mówi "to nie moja ręka"-правда jak Ks. K u b e ł wyjdzie z karetki pogotowia to wam to lepiej wytłumaczy z tym swoim "c h l e b e m" [Jezus - panem łac.] idąc Bogu na chwałę "członkom"[kościoła] na ratunek jak bóg przykazał i jego chlebo dawca - п р а в д а )

    MyLomza ... z d r o w a Nadzieja w regionie ... п р а в д а ?

  • Gość - niezalogowany 2019-11-09 11:13:03

    Zdjęcie nr 6 przedstawiające bochenki jest cudowne.

  • Gość - niezalogowany 2019-11-09 11:13:14

    Zdjęcie nr 6 przedstawiające bochenki jest cudowne.

  • gość 2019-11-09 12:45:27

    Gość - niezalogowany 2019-11-09 11:13:14 zdrowe bochenki a nie tam jakiś jadem trupim pachnący 100 lat blisko 100 lat temu zerwany kłos z którego i mąki i chleba nie było i już nie będzie jak bóg przykazał ... jakieś tylko niezdrowe nadzieje oprawione w pozłacane ramki cmentarnego folkloru umacnianego jak dziady pod kościołem w czasach kiedy polska była Chrystusem narodów

  • gość 2019-11-09 13:17:57

    W 1927 roku przeciętny przedstawiciel klasy robotniczej zjadał w roku 104 kg chleba. Obecnie jemy chleba coraz mniej, 45 kg rocznie.... Żołądek klasy robotniczej nie zmienił pojemności klasa robotnicza zaczęła jeść więcej białka węglowodanów klasy wyższej czym zubożyła arystokrację karmiącą się mięsem ... armatnim kiedy wieki post w oczy zaglądał z gniewem jak Jezus z batem zaglądający kapłanom tam gdzie jech owe chleby pokładane jedzone czysto symbolicznie o oni z herodem mieli lepsze żarcie ... może nawet jedli owoce morza nie dostępne dla klasy robotniczej wpieprzającej chleb z pasją

  • Marka 2/27 - niezalogowany 2019-11-09 22:51:48

    Kościół cierpi prześladowania za wiarę a to tak jak hierarchowie świątyni jerozolimskiej którą Jezus napadł jak terrorysta ale Jezus nie był męczennikiem za wiarę .... Jezus był prześladowany za dawanie świadectwa prawdzie ! ! !

    Jezus prześladował kapłanów On o nich mówił Obłudnicy ... oni na pewno czuli się prześladowani za wiarę Jezus nawet im ubliżał gdyż oni twierdzili że im bluźnił ... i Boga ich diabłem nazwał ... czym wiarę kapłanów profanował bez ulgi nawet dla chleba pokładnego i dnia ich świętego

  • Czebu - niezalogowany 2019-11-10 15:05:58

    Zabawny pierwszy komentarz. Widzę, że Polacy i Polska upadli na głowę. To teraz trzeba mieć profesurę, żeby piec chleb? W piekarniach zatrudniają profesorów? Czyli w lokalach gastronomicznych pracują magistrowie, doktorzy i profesorowie? Słyszałem, że Brytyjczycy się nie kształcą na studiach tak przymusowo jak Polacy. Doskonale ich rozumiem, że chcą wyjść z Unii Europejskiej. W UE trzeba mieć studia, żeby wyrzucać naturalne odchody zwierząt na pole. Na studiach powinno się uczyć całkowicie nowych dziedzin naukowych. Słyszeliście o fotonice? Wiecie co to jest fotonika? Dowiedzcie się. Jak profesorowie nie mają pracy, to powinni zatrudnić się w szkołach średnich.

  • niestety - niezalogowany 2019-11-11 10:31:10

    Chleby z piekarń nie nadają się do zjedzenia - przynajmniej dla mnie (tyle dodatków chemicznych). Nie jem chleba już około 10 lat, gdyż dla jednej osoby nie ma co sobie głowy zawracać wypiekami. Dla dzieci to się robiło różne rzeczy, ale dla przejrzałych dorosłych to już się i nie chce.

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Zapraszam na MAKIJAŻ

!! Zapraszam na makijaż !! *Makijaż Sylwestrowy *Makijaż Studniówkowy *Makijaż Karnawałowy *Makijaż Okolicznościowy Na terenie Łomży..


Skoda oktawia

Sprzedam Skode octavie 1.9 tdi 2000r. Kolor czarna perła Stan dobry po wymianie rozrzadu i wiele inych czesci wazne oplaty więcej informacji pod..


KOMINKI KOMPLEKSOWO

*Sprzedaż i montaż wkładów kominkowych *W ofercie także biokominki i kominki elektryczne-idealne rozwiązanie do mieszkań w bloku i pomieszczeń bez..


Praca przy rębaku wycinka

Zatrudnie silnych mężczyzn bez nałogów do prac zwiazanych z wycinka zieleni Poszukuje: Brygadzisty z kat B (mile widziane C) Pilarzy (warunkiem..


PRACA - stacja paliw -

Zatrudnimy Placowego/Pracownika Gospodarczego na st. paliw PKN ORLEN S.A. w Łomży. CV proszę wysłać na: agnieszka.mokrzewska@phukurpiewski.pl


Sprzedam mieszkanie

Sprzedam mieszkanie 61,7m2 po remoncie, na osiedlu „Południe” przy ulicy Staffa z dużym balkonem. Duża piwnica. Przed blokiem znajduje się duża..


Rolety Rzymskie na Wymiar

Szyjemy Rolety Rzymskie na wymiar . Wielkość mechanizmu od 50 cm do 300 cm szerokości . Cena rolety zależy od jej wielkości i wybranej tkaniny . W..


Reklama
 Reklama

25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez mylomza.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

GLOBALISTA.EU Marek Norowski z siedzibą w Łomża 18-400, Cisowa 14

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"