:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?

Zakończył się projekt „Krótki łańcuch dostaw i RHD jako determinanty rozwoju lokalnego rolnictwa” realizowany przez PODR Szepietowo

Rolnictwo, Zakończył projekt „Krótki łańcuch dostaw determinanty rozwoju lokalnego rolnictwa” realizowany przez Szepietowo - zdjęcie, fotografia
mylomza - blog 01/10/2019 10:33

W Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie dobiegły końca warsztaty związane z przetwarzaniem żywności. Trwały one przez dwa miesiące a w ostatnią środę odbyła się konferencja podsumowująca całe przedsięwzięcie.

Projekt Krótki łańcuch dostaw i RHD jako determinanty rozwoju lokalnego rolnictwa był realizowany przez PODR Szepietowo we współpracy z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie, Warmińsko-Mazurskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego  w Olsztynie oraz z Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Łącznie przeszkolonych zostało 200 osób z czterech województw.

Warsztaty odbywały się w Podlaskim Centrum Technologii Rolno-Spożywczych, które powstało przy Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Jest to baza szkoleniowa do przeprowadzania szkoleń oraz pokazów związanych z tematyką przetwarzania żywności. To właśnie w tym miejscu odbyły się warsztaty, na których wszyscy uczestnicy poznali zasady, którymi powinni się kierować wytwarzając swój produkt. Jednym z cykli szkoleniowych były warsztaty z przetwórstwa mleka na sery. Podczas zajęć była możliwość zapoznania się z wszystkimi etapami powstawania sera podpuszczkowego. Instruktorzy omówili procesy zachodzące przy powstawianiu skrzepu, przy jego prasowaniu, soleniu oraz przy dojrzewaniu. Była również możliwość degustacji gotowego już sera powstałego na bazie tej samej receptury.

Kolejnym tematem było przetwórstwo mięsa na więdliny. Szkolący zaprezentowali proces powstawania białej kiełbasy. Uczestnicy mieli możliwość zapoznania się ze sprzętem jaki jest potrzebny do profesjonalnego wytworzenia wyrobów wędliniarskich jak i wypróbowania ich w praktyce. Szkolący podkreślali, że najważniejszym czynnikiem wpływającym na finalny produkt jest jakość przetwarzanego surowca i na to przede wszystkim powinno zwracać się uwagę.

Trzecim zagadnieniem było tłoczenie soków. Na warsztatach zostały wykorzystane jabłka jako produkt, z którego wytłoczony został sok. Najważniejszym punktem tych zajęć było zapoznanie się z linią technologiczną służącą do tego typu przetwórstwa. Można było przyjrzeć się jakie procesy są najistotniejsze w wytworzeniu soku, tak aby był on świeżym i trwałym produktem. Największym zainteresowaniem uczestników cieszył się ostatni punkt szkolenia czyli nalewanie już odpowiednio przygotowanego soku do woreczków co wbrew pozorom okazało się dość trudną czynnością.

Podsumowaniem warsztatów praktycznych jak i przebiegu całego projektu była konferencja. 25 września br. w Wysokiem Mazowieckiem odbyło się spotkanie, na którym zaproszeni naukowcy przedstawili zagadnienia związane z przetwórstwem. Tematy, które zostały poruszone to:

  • Małe przetwórstwo rolno-spożywcze w świetle ustawy – prof. dr hab. Mieczysław Obiedziński
  • Bezpieczeństwo żywności – spełnianie wymogów higienicznych i weterynaryjnych w małym
    przetwórstwie produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego – prof. dr hab. Mieczysław
    Obiedziński
  • Identyfikowalność  i autentyczność surowca – dr inż. Agnieszka Obiedzińska
  • Etyka  w przetwórstwie żywności – prof. dr hab. Mieczysław Obiedziński
  • Przetwórstwo darów lasu – dr hab. inż. Elżbieta Biller
  • Przetwórstwo ziół, roślin i kwiatów – prof. dr hab. Bożena Waszkiewicz-Robak
  • Sprzedaż wytworzonego produktu, kanały dystrybucji, możliwości w oparciu o media społecznościowe – dr Małgorzata Szymańska

Konferencja cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem. Pojawili się na niej nie tylko uczestnicy warsztatów, ale też osoby, które już się przetwórstwem  zajmują, doradcy rolniczy, nauczyciele  szkół. Konferencja przyczyniła się do poszerzenia wiedzy przez uczestników związanej z przetwarzaniem żywności. Pozyskali odpowiednie umiejętności do tego, aby samodzielnie wytworzyć zdrowy, smaczny lokalny produkt.  Na koniec konferencji wywiązała się dyskusja. Uczestnicy chętnie opowiadali o swoich przedsięwzięciach czy też inicjatywach podejmowanych w ramach  Kół Gospodyń Wiejskich. Można było zauważyć, że bardzo wiele osób interesuje się podjęciem działalności związanej z przetwórstwem i poszukuje informacji, które pozwolą na jej rozpoczęcie. Jednym z tematów, o którym dyskutowano była sprzedaż wytworzonych produktów przez internet z wykorzystaniem mediów społecznościowych. Uczestnicy dyskusji wymienili się swymi doświadczeniami oraz otrzymali wskazówki  od specjalistów na co zwracać szczególną uwagę przy wykorzystywaniu internetu do sprzedaży czy promocji swych produktów .

Za treść merytoryczna odpowiada Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

mat. promocyjny

lomza

Zakończył się projekt „Krótki łańcuch dostaw i RHD jako determinanty rozwoju lokalnego rolnictwa” realizowany przez PODR Szepietowo komentarze opinie

  • gość 2019-10-01 11:50:08

    A co to za figura z tego Brakonieckiego ?
    Ktoś na portalu mylomza pisze o nim pochlebne komentarze, zawsze wychwala jego pracowitość, inteligencję i "zasługi" dla miasta, ktoś go już widzi godnym zastępcą a nawet i następcą prezydenta , ktoś zachwyca się jego niby koneksjami i znajomościami w kręgach znaczących polityków na szczeblu krajowym, jego "chodami" w Warszawie, ktoś sugerował/proponował jego osobę umieścić godnie na listach wyborczych PiS do Sejmu, by po wstępnych informacjach medialnych, że nici z tego, to widział już jego nazwisko jako kandydata z list PiSu w wyborach do Senatu ? haha nie ośmieszajcie się :) bardzo chętnie dowiedziałbym się kto tego pana tak usilnie lansuje w komentarzach na mylomza

  • gość 2019-10-01 12:33:34

    Produkt przetworzony i przechowywany nadal, to już produkt po części zmarnowany. Chyba że przetworzeniem nazwiemy kiszenie - wówczas jest zakonserwowany i przeważnie zyskuje na wartości.

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

KUPIĘ AUTA

Kupię auta osobowe,terenowe,dostawcze.Zarej estrowane w Polsce lub do rejestracji Zainteresowani jesteśmy kupnem każdego samochodu niezależnie od..


Skoda oktawia

Sprzedam Skode octavie 1.9 tdi 2000r. Kolor czarna perła Stan dobry po wymianie rozrzadu i wiele inych czesci wazne oplaty więcej informacji pod..


Technolog

OSM Piątnica poszukuje pracownika na stanowisko Technolog. Szczegóły oferty dostępne na stronie www.piatnica.com.pl/kariera


Zapraszam na MAKIJAŻ

Zapraszam do zapisów na makijaż 2019/ 2020 Zapisy pazdziernik 19-20 pazdziernika 26-27 pazdziernika Zapisy na listopad 2-3 listopad 9-10 listopad..


Praca w biurze (dział

Wraz z rozwojem naszego biura handlowego w Łomży poszukujemy kandydatów na stanowisko Specjalista ds. Sprzedaży. - Jeśli znasz takie programy jak..


Rolety Rzymskie na Wymiar

Szyjemy Rolety Rzymskie na wymiar . Wielkość mechanizmu od 50 cm do 300 cm szerokości . Cena rolety zależy od jej wielkości i wybranej tkaniny . W..


Zatrudnie trenera zajeć

Firma edukacyjna zatrudni trenera do prowadzeni zajęć rozwijających dla dzieci: Czas pracy: godziny popołudniowe i weekendy Wymagania: •..


Sprzedam mieszkanie

Sprzedam mieszkanie 61,7m2 po remoncie, na osiedlu „Południe” przy ulicy Staffa z dużym balkonem. Duża piwnica. Przed blokiem znajduje się duża..


Meble na wymiar. Kuchnie,

Producent mebli na wymiar Murawski Furniture m.in kuchnie, szafy, garderoby, meble do samodzielnego składania. Odwiedź naszą stronę..


Reklama
 Reklama

25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez mylomza.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

GLOBALISTA.EU Marek Norowski z siedzibą w Łomża 18-400, Cisowa 14

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"